Damfotbollen Växer I Rasande Takt

Att det har varit en stor debatt gällande damfotbollens orättvisa gentemot herrfotbollen har nog inte många missat. Detta grundar sig i att det alltid är herrfotbollen som fått stå i rampljuset och damfotbollen därför hamnat i bakgrunden. Denna debatten förs inte enbart i Sverige utan den är aktuell världen över och allt fler har engagerat sig i den. Detta har gjort så att damfotbollen fått sig ett större uppsving gällande intresse och vi kan se att allt fler går på matcherna som spelas i damernas högsta ligor världen runt.

 

Debatten kräver en förändring

Debattens största argument är att damfotbollen inte har samma utvecklingsmöjligheter på grund utav att de inte får de pengarna som behövs för att utveckla sporten. Detta argumentet slås tillbaka genom att man säger att det är herrfotbollen som inbringar de stora pengarna och därför ska ha en större del av kakan.

 

Men om man väljer att fortsätta på samma sätt som tidigare så kommer vi inte heller se en skillnad. Detta gör att man måste hitta nya sätt att belysa att det finns en damfotboll som håller hög kvalité och är värda att gå på.

 

Vi har också sett att debatten gjort så att det blivit ett större fokus på damfotbollen runt om i världen och att sponsorer är beredda att gå in och stödja dem.

 

Spanien slog nästan nytt publikrekord

I med att debatten tagit så stor plats i media så är det många klubbar som valt att marknadsföra sig själva som ett lag för damerna. De väljer att rikta sin marknadsföring på ett sätt som tilltalar debatten och får då även med sig herrsidan av klubben. Detta har lett till att allt fler föreningar går ut med att man, tillsammans med sponsorer, väljer att bjuda på gratis inträde till vissa hemmamatcher under en säsong och att alla sponsorer skänker en krona per entré. Detta gör att pengarna går direkt till damerna och man får en större skjuts till att utvecklas ytterligare. Detta har också gjort så att allt fler spelbolag öppnat upp för att man kan spela på damfotbollen hos flertalet nätcasinon.

 

När Athletic Bilbao tog emot Atlético Madrid i kvartsfinalen i spanska cupen Copa de la Reina så slog de på stora trumman. Detta gjorde så att man knäckte det dåvarande spanska publikrekordet för damer och skrev den nya publiksiffran till 48 121. Detta spanska publikrekord för damerna är nära det nuvarande världsrekordet som ligger på 53 000. Den matchen spelades 1920 mellan Dick, Kerr Ladies F.C och St. Helen’s Ladies på Goodison Park, där Everton FC numera huserar.

 

Herrfotbollens lönestruktur kan reformeras

Att herrfotbollen har en stor pengasäck är ingenting som är dragit ur tomma intet. De bäst betalda spelarna i världen tjänar mer pengar på en månad än vad en vanlig arbetare gör under halva sitt arbetsliv. Detta gör att många har ropat för att ett lönetak kan vara nödvändigt inom sporten. Detta gör att man kan satsa mer på att upprätthålla någon form av balans mellan dam- och herrfotbollen och att de båda kan ta del av intäkterna.

 

Självklart så kommer denna utvecklingen att ta tid och vi har inte hört det sista ordet i denna debatten. Men att fortsätta som ingenting har hänt är inte längre acceptabelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *