Zlatan Ibrahimović är en världskänd fotbollsspelare

Zlatan Ibrahimović är en världskänd fotbollsspelare från Sverige med rötter från Balkan. Läs mer om honom här!

Zlatan Ibrahimović är en världskänd fotbollsspelare från Sverige men med rötter från Balkan, närmare bestämt är hans far från Bosnien och hans mor från Kroatien. Zlatan föddes den 3 oktober år 1981 i Malmö, Rosengård, där han även vuxit upp och spenderat sin tid som barn och tonåring. Många anser att Zlatan är Sveriges absolut bästa fotbollsspelare genom tiderna. Under 15 år, mellan år 2001 till 2016, var Zlatan en del av det svenska landslaget, där han gjorde 62 mål under denna tid. Han har även haft en internationell karriär inom fotbollen och har varit utlandsproffs under 16 år. Under denna tid som professionell fotbollsspelare utomlands har han spelat i många olika klubbar och han är den ende spelare som spelat för sju olika klubbar i Champions League.

Zlatan började sin fotbollskarriär inom svensk fotboll i Malmö BI år 1988. Efter detta spelade han även i BK Flagg och FBK Balkan. År 1994 värvades han till Malmö FF där han skulle komma att påbörja sin fenomenala karriär inom fotbollen. Zlatan tränade även taekwondo mellan 14 och 17 års ålder och år 2010 tilldelades han ett svart hedersbälte av klubben “Enighet” i Malmö. Zlatan hoppade efter en tid av skolan för att bara satsa på fotbollen. Under 1999 gjorde han A-lagsdebut i Malmö FF och folk började nu få upp ögonen för denne talangfulla spelare. Idag har Zlatan flyttat till USA och Los Angeles med sin familj, där spelar han i klubben “Los Angeles Galaxy” sedan år 2018 och han ser ut att hålla sig borta från det svenska landslaget.

AFC Ajax

Som tidigare nämnt har Zlatan spelat för många olika proffsklubbar runt om i Europa och världen, sammanlagt hela sju stycken. Han började sin internationella karriär i den holländska klubben Ajax där han stannade från år 2001 till 2004. Malmö FF sålde honom till AFC Ajax för hela 80 miljoner kronor, vilket är det högsta beloppet som någonsin getts för en spelare från Skandinavien. I början fick han inte mycket speltid men det förändrades när laget bytte tränare. Han gjorde inom kort succé i laget och Ajax vann faktiskt hela den holländska ligan år 2001 och 2002. Zlatan gjorde inte mindre än 24 mål under denna säsong. År 2003/2004 såg han återigen till att Ajax vann den holländska ligan och samma år blev italienaren Mino Raiola hans agent.

Landslaget

Zlatan var som sagt en del av det svenska landslaget under många år och där gjorde han sin debut år 2001. Det var under matchen Sverige mot Färöarna i Växjö som han fick visa vad han gick för och det slutade med resultatet 0-0. Zlatan fick sedan utmärkelsen som matchens bästa spelare. Under sommaren 2002 gick Sverige till åttondelsfinal i VM och även där var Zlatan med på ett hörn, dock fick han inte spela så mycket under denna match utan gjorde endast ett par inhopp. Under hösten och vintern 2006/ 2007 blev Zlatan en del av en mindre skandal och han valde att inte vara delaktig i landslaget under denna tid. Det hela berodde på att Zlatan tillsammans med två andra landslagsspelare kommit för sent hem till hotellet en kväll under EM-kvalmatcherna och blev därför hemskickad.

Zlatan idag

Zlatan Ibrahimovic är idag en av världens mest kända fotbollsspelare och för landet Sverige är han en stolthet för många. Han har även kommit att bli en stor förebild för många unga killar och tjejer som vuxit upp ute i förorterna och som även har en invandrarbakgrund. Han har visat alla att även en ung kille från Rosengård i Malmö utan framtidsutsikter kan bli en världsstjärna och proffs på det han gör. Han är onekligen en person som många ser upp till idag. Han är otroligt målmedveten och har en stor passion för fotbollen. Idag gör han även mycket annat än fotboll, exempelvis gör han en del reklamfilmer för olika varumärken, vilka blivit mycket uppmärksammade. Då och då gör han även uttalanden om det svenska landslaget som ofta retar gallfebern på många fotbollsintresserade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *