Sveriges bästa spelare inom damfotboll

Det finns vissa namn som aldrig försvinner från listan; Sundhage, Svensson och Schelin till exempel. Pia Sundhage tog under sin aktiva karriär flera EM- och SM-guld och var först inom damfotbollen att bli proffs utomlands. När hon sedan blev tränare ledde det till dubbla OS-guld, VM-silver och EM-brons. Även Victoria Sandell Svensson är historiskt sett en av Sveriges mest framgångsrika spelare. Hon är dubbel vinnare av Diamantbollen och skyttedrottning som vunnit EM- och VM-silver och hela fyra SM-guld. Till denna skara tillhör också göteborgaren Lotta Schelin, en av damlandslagets bästa målskyttar genom tiderna. Fem gånger har hon tagit emot Diamantbollen och hon har också vunnit Guldskon och spelat i Champions League, Franska cupen och svenska landslaget.

Fler givna namn på listan är Moström, Ljungberg och Videkull. Malin, med efternamnet Moström, har bland annat sex SM-guld och två Champions League-pokaler bland sina meriter. Hon är en nyckelspelare och landslagskapten, för vilket hon gjorde hela 21 mål. Hanna Ljungberg började i landslaget 17 år gammal och var efter det ordinarie i mer än 10 år. Diamantbollen tog hon emot 2002, efter att ha vunnit Damallsvenskans skytteliga (39 mål på 22 matcher). Under samma era som Sundhage spelade nästa stora stjärna; Lena Videkull, en av våra främsta målskyttar under 80- och 90-talet. Hon har vunnit alla valörer som går att vinna i EM, tagit VM-brons samt deltagit i OS.

Målvakter

Sveriges kanske första riktigt stora målvaktsprofil, Elisabeth Leidinge, kamperade bland annat ihop med Sundhage och Videkull. Leidinge har vunnit Diamantbollen och fyra SM-guld. Det senare med hemmaklubben Jitex, som var en oerhört framgångsrik klubb under Leidinges tid. En fortfarande aktiv, tillika enormt framgångsrik och hyllad målvakt, är Hedvig Lindahl. Numera spelar hon i Chelsea och har nyligen blivit rankad som världens sjätte bästa målvakt. Även i Damallsvenskan finns ett par riktigt duktiga målvakter; Emma Holmgren, målvakt i Sirius. Tillsammans med Zećira Mušović (FC Rosengård) spås Holmgren bli nästa stora målvakt. Även Kopparberg/Göteborg FC:s Fanny Lund har visat framfötterna i bland annat Allsvenskan och är i dagsläget given som ordinarie målvakt i hemmalaget.

Försvarare

Förutom erfarna spelare som Nilla Fischer (VfL Wolfsburg), Anette Börjesson (Jitex BK) och Sara Thunebro (Eskilstuna United DFF) är det många yngre spelare som lyser klart på plan. En av dem är Nathalie Björn, som tidigare spelat i bland annat Sirius och Eskilstuna och som sedan 2018 spelar i Rosengård. Även Kungsbackas Josefine Rybrink har gjort mycket bra ifrån sig under debutåret i Elitettan. Rybrink spelar mittback och defensiv innermittfältare. Som mittback spelar också Matilde Abrahamsson, som sedan 2018 spelar i IS Halmia efter att ha spelat i Vittsjö GIK i cirka två år. Abrahamsson har en central roll i sitt division 1-lag, hon bär också kaptensbindeln i F16-landslaget.

Anfallare

Det finns också gott om duktiga anfallare i svensk damfotboll, både mer namnkunniga som Kosovare Asllani (Linköpings FC), Sofia Jakobsson (Montpellier HSC) och Stina Blackstenius (Montpellier HSC), men också yngre spelare som exempelvis Hanna Lundell, mittfältare och anfallare i FC Rosengård. Lundell har gjort 15 mål på 18 matcher i F19-laget och fyra mål i en och samma match i Svenska Cupen. Hon avgjorde också 2018 års final i Gothia Cup genom att göra ett hattrick. Även Fridolina Rolfö från Kungsbacka utanför Göteborg är framgångsrik i sitt FC Bayern München, där hon spelat sedan säsongen 2016/17. Tidigare spelade hon allsvensk fotboll för Jitex BK och Linköpings FC.

Rankinglistor

Ska man gå efter rankinglistor på nätet är det Sundhage, Sandell Svensson, Schelin och Moström som toppar de flesta. Därefter hittar man namn som Ljungberg, Videkull, Leidinge och Fischer. Något längre ner kommer Marklund, Seger, Sjögran och Bengtsson. Även Asllani, Solo och da Silva (Marta) finns med på några av listorna. Dock sällan i topp. Rankinglistor är knepiga då de kan bygga på tycke och smak, på antalet gjorda mål, antalet vunna titlar, antalet spelade matcher och så vidare. Ofta rankas antal gjorda mål, vunna titlar och andra utmärkelser högst men det kan vara svårt att veta hur objektiva listorna är. Tittar man på rankinglistor över bäst betalda damfotbollsspelare finns endast en svensk spelaren med; Nilla Fischer.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *