Om Allsvenskan

Allsvenskan är landets högsta nationella serie för fotboll. Den har spelats sedan 1924 och sedan säsongen 1930/1931 har den SM-status, vilket innebär att det utses en svensk mästare i fotboll genom tävlingen. Mestadels har serien spelats som en rak serie, det vill säga att alla lag möter varandra två gånger och sedan utses en vinnare efter det lag som ligger högst i tabellen. Så är fallet även just nu. Genom åren har det dock experimenterats en del med slutspel och mästerskapsserier. Den mest framgångsrika klubben genom allsvenskans historia är Malmö FF. De har vunnit serien 23 gånger och tagit SM-guld 20 gånger. De toppar även Allsvenskans maratontabell.

Malmö FF är också regerande mästare då de vann Allsvenskan 2017 och alltså tog hem sitt 20:e SM-guld. Andra framgångsrika klubbar i Allsvenskans historia är IFK Göteborg med sina 15 SM-guld (13 seriesegrar). De ligger tvåa i Allsvenskans maratontabell. IFK Norrköping har 13 SM-guld och ligger fyra i maratontabellen. Före IFK Norrköping hittar vi AIK, solnaklubben har dock “bara” fem SM-guld. Djurgårdens IF har 7 SM-guld och ligger sjua i maratontabellen. På femte plats i denna tabell hittar vi IF Elfsborg som har sex SM-guld. Den mest framgångsrika klubben i Allsvenskans historia som inte är i högsta serien för tillfället är Helsingborgs IF. De ligger sexa i maratontabellen och har fem SM-guld.

Nuvarande spelformat

Allsvenskan i fotboll spelas sedan 2008 med 16 lag i en rak serie, där lagen möts en gång hemma respektive borta. Den raka serien har använts sedan 1993, efter några år med experimenterande. Vinnaren av den allsvenska sluttabellen utses till svenska mästare och får kvala till Champions League. Tvåan och trean får stora respektive lilla silvret och får kvala till Europa League. Även vinnaren av svenska cupen får en kvalplats till Europa League. Det fjärde placerade laget i Allsvenskan vinner bronset. Laget på 14:e plats i Allsvenskan får kvala mot tredjeplacerade lag i näst högsta serien, Superettan. Lag 15 och 16 åker ur Allsvenskan och ersätts till nästa säsong av lag 1 och 2 från Superettan.

Spelarrekord

Den spelare som vunnit Allsvenskan flest gånger är Thomas Ravelli som gjorde så hela åtta gånger mellan 1980 och 1996. Detta med klubbarna Östers IF och IFK Göteborg. Den spelare som gjort flest mål i Allsvenskans historia är IF Elfsborgs Sven Jonasson som gjorde 254 mål mellan 1927 och 1947. Spelaren med flest mål under en enda säsong är IFK Göteborgs Filip “Svarte Filip” Johansson, som gjorde hela 39 mål säsongen 1924/25. Gunnar Nordahl är spelaren med flest skytteligatitlar. Han lyckades ta hem skytteligan fyra gånger för Degerfors IF och IFK Norrköping. Han har även rekordet för flest antal mål i en enstaka match (7), som han delar med Malmö FF:s Arne Hjertsson.

Fortsättning

Den spelare med flest antal matcher i Allsvenskan är Sven Andersson. Han gjorde sammanlagt 431 matcher för Örgryte IS och Helsingborgs IF mellan 1981 och 2001. Allsvenskans äldste spelare genom åren är Rolf Nilsson som var 46 år, 8 månader och 13 dagar när han spelade för Landskrona BOIS mot IFK Sundsvall i maj 1979. Den yngste genom tiderna är Nicklas Bärkroth som var 15 år, 7 månader och 14 dagar gammal i matchen för IFK Göteborg mot IF Brommapojkarna i september 2007. Den äldste målskytten någonsin i Allsvenskan är Åtvidabergs FF Kristian Bergström. Han var 41 år, 6 månader och 23 dagar när han nätade mot Malmö FF i augusti 2015.

Övriga rekord

Kalmar FF:s Filip Sachpekidis blev Allsvenskans yngsta målskytt när han nätade mot Syrianska i augusti 2013. Han var då 16 år och 1 månad. Den dyraste spelarförsäljningen i Allsvenskan skedde 2001 när Zlatan Ibrahimovic såldes från Malmö FF till Ajax för 82,5 miljoner kronor. Den största publik som noterats på en allsvensk match var derbyt mellan IFK Göteborg och Örgryte 1959. Den officiella publiksiffran var 52 194 personer. Det snabbaste målet i Allsvenskans historia stod Kalmar FF:s Daniel Mendes för när han nätade efter sex sekunder i mötet mot Helsingborgs IF i maj 2010. Den målvakt som hållit nollan längst tid i sträck är Halmstad BK:s Håkan Svensson (808 min).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *