Henrik Larssons liv och karriär

Denna artikel beskriver fotbollsstjärnan Henrik Larssons liv och karriär. Vill du veta mer om det – klicka här!

Få är nog de som aldrig har hört talas om Henrik “Henke” Larsson, fotbollsspelaren från Helsingborg, som hjälpt till att sätta Sverige på fotbollskartan. Han har spelat både i svenska landslaget, Allsvenskan och ett antal europeiska fotbollsklubbar. Henrik Larsson är son till en svensk mamma och en pappa från Boa Vista, som är en ö utanför Västafrikas kust. Han föddes 1971 och växte upp i Helsingborg i Skåne. Nuförtiden är han gift och har två barn, varav hans son Jordan debuterade i Sveriges landslag år 2018. Hans dotter Janelle är framgångsrik inom hästsporten. Sedan Henrik Larsson slutade som tränare i Helsingborgs IF 2016 har han deltagit som expert i brittiska kanalen ITV:s sändningar av världsmästerskapen. Han har även uttryckt önskningar om att bli tränare igen. Denna gång i England.

Hur startade då karriären för Henrik Larsson? Jo, Henke började i juniorlaget på Högaborgs BK, där han tränade fotboll sedan han var sex år gammal. Sedan gick han vidare till deras A-lag 1989 och 1992 började han i laget Helsingborgs IF och hjälpte dem att återkomma till Allsvenskan. Han gjorde inte mindre än 34 mål på bara 31 matcher när de spelade i division 1 och spelade sedan en säsong med dem i Allsvenskan. 1994 blev han såld till holländska Feyenoord men det gick inte så bra för honom där och 1997 bytte han klubb till Celtic istället. Där fick han stora framgångar under de sju säsongerna han stannade i klubben. Henke blev väldigt populär bland fotbollsfansen och gjorde hela 242 mål på 312 matcher med Celtic.

Mer om klubbkarriären

Efter sina sju säsonger med laget Celtic skrev Henrik Larsson kontrakt för två år med den stora spanska klubben Barcelona. Med de vann han två ligaguld och även guldet i Champions League 2005/2006, hans sista säsong i Barcelona. 2006 återvände han istället till sina rötter i Helsingborgs IF men de lånade ut honom till Manchester United i början av 2007. Redan i debutmatchen mot Aston Villa visade Henke framfötterna och gjorde i femtiofemte minuten matchens första mål. Hans sista säsong som fotbollsspelare på elitnivå var Allsvenskan 2009 då han spelade för Helsingborg. När ligan avslutades i november slutade Henrik Larsson spela för gott. 2013 spelade han dock en match för Högaborgs BK tillsammans med sin son Jordan som en sista comeback och som en sista tävlingsmatch någonsin.

Landslagskarriären

Redan 1993 debuterade Henrik Larsson i Sveriges landslag och han deltog i VM 1994 där han gjorde ett mål i en match och ett straffmål i matchen mot Rumänien. Efter VM blev Henke en stor, svensk spelare som folk kände till och tyckte om. I EM-slutspelet 2000 var det han som satte Sveriges mål mot Italien trots att han precis blivit frisk från en allvarlig skada i benet. Henrik Larsson slutade i landslaget mer än en gång då han gjorde en hel del comebacks, första gången han sade sig sluta var efter VM -02 men han gjorde senare comeback i Sveriges EM-kval 2003. Efter detta ställde han också upp i EM 2004 och VM 2006. Efter det sade han sig sluta i landslaget ännu en gång. Dock gjorde han återigen comeback och var med i landslagstruppen till EM 2008.

Tränarkarriären

Som ni förstår älskar Henrik Larsson verkligen fotboll. Han gjorde sin sista landskamp så sent som 2009 och var då Sveriges äldsta utespelare någonsin med sina 38 år. Han kan också stoltsera med att vara den bästa slutspelsmålskytten i Sverige med fem mål i världsmästerskap och fyra mål i europamästerskap. Med tanke på beslutsångesten över att lägga fotbollen på hyllan är det inte särskilt konstigt att han istället tog upp en tränarkarriär. Han var först tränare i Landskrona BoIS, sen assisterande tränare i Högaborg, tränare i Falkenbergs FF och slutligen tränade han sitt gamla lag Helsingborgs IF. Henrik Larsson blev dubbad riddare av brittiska drottningen och fick H.M. Konungens medalj av 8:e storleken 2007. Han vann också den svenska guldbollen år 1998 och 2004, vilket vi tycker att han förtjänat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *