Hedvig Lindahl

Läs den här artikeln om Hedvig Lindahl, som är målvakt för svenska landslaget i fotboll!

Hedvig Lindahl föddes 1983 i Katrineholm. Hon bor sedan 2011 i Malmö med fru och barn. Hon är en av de bästa fotbollsspelarna i Sverige och hon innehar en alldeles särskild position i laget, hon är nämligen målvakt. Sex gånger har hon försvarat det svenska målet och två gånger har hon belönats med Diamantbollen, det viktigaste svenska fotbollspriset. Förutom det svenska landslaget har hon också spelat för ett antal lag i Allsvenskan. Mellan 2005 och 2008 var hon målvakt i Linköpings FC. Hon bytte sedan till Kopparbergs/Göteborgs FC för att sedan spela fram till och med 2014 i Kristianstads DFF. Förutom detta har hon också spelat för Chelsea LFC i den engelska ligan. Det är dock i det svenska landslaget hon har gjort sig ett namn för ett bredare folklager.

Hedvig Lindahl gjorde sin debut i den svenska landslaget 2002. Under 2005 och 2009 deltog hon som målvakt för det svenska landslaget i EM, det förstnämnda i England och det senare i Finland. Utöver detta har hon också vaktat målet under såväl VM som OS. Den största bragden i svensk fotboll deltog hon också med fantastisk skärpa till att förverkliga 2016, OS i Brasilien, där Sverige tog sig till final. Det enda hindret var det tyska landslaget, ett svårslaget lag. Det blev också slutet på framgångarna och Sverige hamnade på andraplats och tog silver i OS. Det är dock den bästa placeringen de någonsin har hamnat på och definitivt en bragd i sig. Hedvig Lindahl vaktade det svenska målet och deltog i den svenska framgångssaga som skedde.

Hedvig Lindahl och Diamantbollen

Lindahl har tilldelats Diamantbollen två år i rad på Fotbollsgalan. Det säger något om hennes enastående spelprestationer. På Fotbollsgalan 2015 kunde hon inte närvara och mottog då priset på avstånd. Hon höll ett tal via en förinspelad video som var både känslosamt och personlig. Där talade hon om de uppoffringar som hon har fått göra för att nå dit hon är idag, framför allt när det kommer till frånvaro från familjen. Hon avslutade talet med att det trots allt varit värt det, då hon lyckats med en del av sitt mål mot att bli världens bästa målvakt. Andra året hon vann priset gick talet till det lag med vilket hon har genomfört sina framgångar. Även detta år gick en del av talet till frun, då hon också nämnde dennes pågående graviditet.

FIFA World XI

I mars 2018 meddelades att Lindahl skulle få motta ytterligare en utmärkelse. Inte bara har hon fått Diamantbollen två år i rad, utan också FIFPRO:s World XI. Det är en utmärkelse som varje år delas ut till ett antal spelare. Organisationen plockar ihop vilka de tycker är de bästa spelarna det året och sätter ihop ett fotbollslag. I 2018 års upplaga är Lindahl målvakt. Hon är inte den enda svensken som representeras i år – även Nilla Fischer är med i World XI 2018. Svensk fotboll är med andra ord i helform, det är uppenbart. Hedvig Lindahl är en av de bästa svenska spelarna just nu och det är tur för såväl hennes landslag som för Chelsea LFC att hon finns där och vaktar målet. Det är en av de viktigaste uppgifterna och då gäller det att det görs bra.

Sammanfattning

Hedvig Lindahl är alltså en svensk fotbollsspelare som har gjort sig ett namn genom att spela fantastiskt som målvakt. Hon har deltagit i sex landskamper och har spelat för flertalet lag både i Allsvenskan och i den engelska ligan. För sina prestationer har hon tilldelats Diamantbollen på den svenska Fotbollsgalan två år i rad, 2015 och 2016. Hon har dessutom utsetts som målvakt i 2018 års FIFPRO World XI. Hon är en person som har kämpat ända från början med målet om att bli världens bästa och det är möjligt att säga att hon har nått det målet i och med denna utmärkelse. Det finns bara en målvakt i ett fotbollslag på planen och det bästa fotbollslaget enligt FIFPRO är ett där Lindahl spelar. Det är något att vara stolt över.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *