Fotbollsstjärnan Lotta Schelin

Anfallare eller yttermittfältare, med tröjnummer 8 i senaste hemmaklubben FC Rosengård. Schelin är lagets främsta målskytt genom tiderna. Läs mer om henne här!

Lotta och systern Camilla kunde ha valt att börja i Jitex BK i Division 1 men valde att lämna Mölndal för Landvetter IF, som numer är Kopparbergs/Göteborg FC. Lotta var 17 år gammal 2001 och hon gjorde då allsvensk debut som yttermittfältare i Landvetter IF eftersom platsen som anfallare var upptagen. Tränare var Bosse Falk. Efter att ha fått en ryggskada var Lotta borta från spel mellan 2002 – 2003 men efter det var hon åter på benen och sommaren 2008 kunde hon tacka ja till att spela i franska klubben Lyon. Hon erbjöds ett tvåårskontrakt, som då var den största övergången som gjorts inom svensk damfotboll. Schelins främsta styrkor som fotbollsspelare är styrkan i närkamperna samt hennes fina anfallsteknik. Hon är lång, vilket är en fördel i fasta situationer då det blir lättare att vara först med huvudet på bollen.

Lottas landslagskarriär inleddes med Algarve Cup 2004 och fortsatte efter det med OS i Aten. Även 2006 var det dags för Algarve Cup, där Lotta gjorde enda målet i matchen om bronset, mot Frankrike. 2007 var Lotta Sveriges representant i FIFA:s världslag, just som Domanski Lyfors och Sundhage börjat träna det kinesiska landslaget, ett lag som Sveriges landslag mötte i samband med lottdragningen inför fotbolls-VM. En rolig detalj kring detta är att Kina höll sitt första VM 1991, då bland annat Pia Sundhage fanns med i den svenska truppen. Under Schelins landslagsår drabbades hon av ett flertal skador, bland annat i ljumskarna och i låret. Ändå lyckades hon bli det svenska damlandslagets främsta målskytt genom tiderna med 73 noterade mål. Hon har dessutom vunnit Diamantbollen fem gånger, samt Guldskon för flest gjorda mål i EM 2013.

Klubb- och landslagsmeriter

Med Sveriges landslag har Schelin varit med och tagit medaljer i flera stora sammanhang, bland annat 2011 då de tog brons i VM i Tyskland. USA knep guldet efter straffläggning mot Japan. År 2016 spelade Sverige OS-final mot Tyskland, en spännande och händelserik match som Tyskland vann med 2-1 (målskytt för Sverige var Stina Blackstenius). Med Lyon har Schelin varit med och vunnit bland annat Coupe de France Féminine, UEFA Women’s Champions League samt Svenska Cupen för damer. Lotta avslutade sin karriär i Lyon på ett storstilat sätt, då laget med Schelin i spetsen tog hem segern i 2016 års upplaga av Champions League. När Schelin värvades av FC Rosengård senare samma år kunde hon se tillbaka på en mycket framgångsrik karriär som professionell fotbollsspelare och representant för Sveriges landslag.

Utmärkelser

Förutom alla medaljer och andra fina placeringar kan Lotta Schelin glädjas åt en rad fina utmärkelser. 2004 blev hon korad till Årets genombrott, 2005 vann hon Kristallkulan och året därpå Diamantbollen. Den skulle hon sedan vinna fyra år i rad, mellan 2011 och 2014. Hon blev också utsedd till Årets forward fyra gånger; 2006, 2011, 2013 och 2014 samt Allsvenskans skyttedrottning 2006 och 2007, med 21 respektive 26 registrerade mål. När det gäller målstatistik har Lotta gjort en hel del mål i såväl Damallsvenskan som i Svenska Cupen. I Damallsvenskan 2017 gjorde hon fem mål på 11 matcher för FC Rosengård, 2016 blev det lika många och samma år gjorde Lotta tre mål i Svenska Cupen. Året innan petade hon in ett mål för Rosengård, medan säsongen i Kopparbergs/Göteborg FC 2008 gick sämre, då hon inte gjorde några mål.

Svårt att välja mellan sång och fotboll

Att Lotta Schelin tillhör skaran “världens mest framgångsrika fotbollsspelare” blir uppenbart när man ser till antalet medaljer, mål, utmärkelser och andra framgångar denna anfallsstjärna har varit med och bidragit till och fått ta emot. Hon är bejublad på många sätt men ibland också ifrågasatt på grund av sin rättframma stil och raka åsikter. Med en mästerskapsdebut i OS 2004 och 165 landskamper i bagaget har flickan från Kållered utanför Göteborg rätt att uttrycka sig. Kanske kan hon i framtiden göra det genom musik och sång, för en gång i tiden visste hon inte om hon ville ägna sig åt att sjunga eller spela fotboll. Då satte hon sig på klipporna vid havet nära landstället i Valsäng på Tjörn och bara grät. Det var också där som Lotta och systern Camilla lirade boll på somrarna. På planen intill stugan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *