De bästa lagen i Allsvenskan

Allsvenskan är Sveriges högsta division inom herrfotbollen och spelas av 16 lag varje år. Som i de flesta fotbollsligor världen över utmärker sig vissa sig mer än andra och det är de som har utmärkt sig i Allsvenskan genom tiderna som vi kommer ta upp här, alltså de som har haft mest framgång sedan Allsvenskans start 1924. De lagen är Malmö FF, AIK, IFK Göteborg, IFK Norrköping och Helsingborgs IF. Vi kommer ge er kort information om dessa fem lag som förtjänar att uppmärksammas lite extra inom den svenska fotbollen. Så sätt dig tillbaka och läs om några av svensk fotbolls största lag och namn.

Helsingborgs IF är en förkortning för Helsingborgs idrottsförening, som i vardagstal förkortas ytterligare till HIF. Det är en fotbollsklubb som har funnits sedan 1907. De har spelat Allsvenskan 66 säsonger och vunnit den sju av dessa, senast var år 2011. 2011 vann de även Svenska Cupen och Svenska Supercupen och det gjorde dem till det första laget någonsin att ta hem alla de tre största svenska titlarna under samma säsong. Även om HIF sedan 2017 spelar i Superettan, alltså en division under Allsvenskan, tyckte vi att deras föregående framgångar har gett dem en given plats bland Allsvenskans bästa lag genom åren. De har ju faktiskt format proffsspelaren Henrik Larsson!

AIK

AIK är en fotbollsklubb från Stockholm som har funnits ända sedan 1891. De har spelat hela 83 Allsvenska säsonger och vunnit 11 gånger. De ligger på fjärde plats av de lag som varit bäst i Allsvenskan sedan starten och 1999 var de med i gruppspelet i Champions League, vilket endast få svenska lag har lyckats med. Senaste guldet de fick i Allsvenskan var år 2009 och det året vann de även Svenska Cupen. De tog även silver i Allsvenskan både 2016 och 2017. AIK har ett smeknamn, Gnaget, och de har väldigt många supportrar runt om i landet. Bland annat Kurt Hamrin och Erik Edman har spelat i AIK.

Malmö FF

Malmö fotbollsförening, även kallat MFF, är helt klart ett av Allsvenskan största lag och de innehar förstaplatsen över flest allsvenska vinster. Föreningen bildades år 1910 och har sedan Allsvenskans start tagit hem guldet inte mindre än 23 gånger, senast år 2017. 1949, 1950 och 1951 tog de tre raka guld och även på 70-talet hade de en storhetstid med många segrar. 2010-talet har också varit ett riktigt bra årtionde för det skånska laget. Malmö har, liksom AIK, kvalificerat sig för gruppspel i Champions League och Malmö gjorde det två år i rad, nämligen 2014 och 2015. MFF har även fostrat Sveriges stora internationella stjärna Zlatan Ibrahimovic.

IFK Göteborg

IFK Göteborg bildades år 1904, de har vunnit Allsvenskan 18 gånger under de 84 säsonger som de spelat i den och de ligger tvåa på listan över de lag som varit mest framgångsrika i Allsvenskan. Klubben hade sin storhetstid på 1980-talet och 1982 var de första svenska lag att vinna UEFA-cupen. 1987 vann de till och med UEFA-cupen ännu en gång efter att ha förlorat i semifinal mot FC Barcelona året innan. Även under 90-talet var IFK Göteborg väldigt framgångsrikt och vann Allsvenskan hela sex gånger. Även denna fotbollsklubb har haft en del framstående spelare i sin startelva, till exempel Glenn Hysén, Thomas Ravelli och Gunnar Gren.

IFK Norrköping

IFK Norrköping är en klubb som bildades redan år 1897 och de sysslar inte enbart med fotboll. I dagsläget är deras fotbollslag nummer tre på listan över de mest framgångsrika lagen inom Allsvenskan. Fotbollslaget har vunnit Allsvenskan tretton gånger, Svenska Cupen sex gånger och Svenska Supercupen en gång. Deras största tid var på 1940-talet då de tog hem Allsvenskan fem gånger under loppet av sex år, med stora namn som Gunnar Nordahl och Nils Liedholm i truppen. Under åren har IFK Norrköping även haft andra stora namn i laget, som till exempel Tomas Brolin. I nuläget spelar ingen mindre än Henrik Larssons son Jordan Larsson i laget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *