Damallsvenskan fotboll

Den högsta divisionen i Sverige i fotboll för damer kallas för Allsvenskan, likaså för herrar, och är skapad av federationen UEFA. I Allsvenskan finns 12 olika klubbar som slåss om att vinna ligan varje år och damfotbollen går ständigt framåt, inte minst nu när det på senare år har gått mycket bra för Sveriges damlandslag. År 1988 slogs portarna upp för serien som skulle bli kallad för just Damallsvenskan och som omfattade hela Sverige. Tidigare fanns det endast Division 1 för damer, vilken höll på från 1978 till 1987. Den var uppdelad i olika regionala serier. De två bästa lagen får spela i UEFA Women’s Champions League.

Dessa 12 lag som slåss om förstaplatsen spelar sedan år 2000 på det sätt att lagen alltid möts två gånger per säsong, en hemmamatch och en bortamatch. Detta system uppkom för att det ska vara så rättvist som möjligt för båda lagen då det oftast kommer mycket mer av ens egna supportrar till hemmamatcherna och så vidare. Det lag som går vinnande ur en match kammar hem tre poäng, det förlorande laget får givetvis inga poäng alls och blir matchen oavgjord får vardera lag ett poäng. Dessa poäng är de som utgör själva tabellen och det är ett enkelt system – det lag med flest poäng ligger högst upp.

Lagen som slåss om förstaplatsen

De lag som för tillfället ligger i Allsvenskan är följande: Djurgårdens IF, Eskilstuna United DFF, FC Rosengård, Hammarby IF DFF, IFK Kalmar, Kopparbergs/Göteborgs FC, Kristianstad DFF, Lb07, Linköpings FC, Piteå IF, Växjö DFF samt Vittsjö GIK. I denna högsta liga hittar vi bland annat två stycken stockholmslag, Djurgården och Hammarby som båda är riktiga rivaler. I år, 2018, ligger för tillfället Piteå högst upp i tabellen följt av FC Rosengård och Kopparbergs/Göteborgs FC och det är extremt jämnt uppe i toppen då poängen som skiljer dem åt är ett fåtal. Matcherna för topplagen är spännande nu under hösten och varje poäng räknas och kan vara viktigt när det drar ihop sig på slutet.

Dominanter och vinnare i Damallsvenskan

Även om själva Damallsvenskan som den fungerar idag inte är särskilt gammal har det spelats bra damfotboll i Sverige länge och ett av de klassiska lagen är och förblir Öxabäck med frontfiguren Pia Sundhage. I den modernare ligan har det gått i vågor från söder till norr med mellanlandning i stockholmstrakten. Malmö FF dominerade tidigt i början av 90-talet för att lämna över stafettpinnen till fem raka vinster för stockholmslaget Älvsjö IK. Sedan tog Norrland tag i svensk damfotboll och med Umeås filosofi, kämparglöd och riktigt duktiga spelare skapade de ett lag med stor respekt även utanför Sveriges gränser. Under 2000-talet tog de aktade sju vinster.

Lag i UEFA women’s Champions League

När Umeå dominerade satte de även svensk damfotboll på kartan som ett av världens bästa fotbollsländer. Detta har vi vår grundläggande breddidrott, föreningslivet och såklart vår jämställdhet i Sverige att tacka för. 2001/2002 gick den första UEFA Women’s Cup, som 2008/2009 blev Champions League, av stapeln och visst var Sverige och Umeå med i finalen. Det blev ingen vinst första året men den kom året därpå och även nästkommande. Sedan tog Älvsjö över kampen om gulden ett par år men lyckades inte knipa någon vinst men väl en finalplats. På senare år är det jämnare med flera damligor med riktigt hög klass och självklart finns det fler svenska spelare från Damallsvenskan i topplagen världen över.

Bästa målgörarna i Damallsvenskan 2017

Det är alltid svårt att plocka ut de bästa spelarna genom tiderna så vi tittar på förra säsongens bästa målgörare från Damallsvenskan. Året och ligan vanns av Linköpings FC, på andra plats FC Rosengård och som trea placerade sig Eskilstuna United. Tre bra och välspelande lag med mycket tekniska och individuellt kunniga spelare. Som bästa målgörare stod helt ohotad och med ett otroligt avstånd till tvåan, Tabitha Chawinga, spelandes för Kvarnsvedens IK. Hon gjorde hela 26 mål på säsongen och tvåan, Linda Sällström spelandes för Vittsjö GIK sköt in 15 mål. Det var däremot jämnare ner till tredjeplatsen med 13 mål och målgörare Ella Masar från FC Rosengård.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *