Allsvenskans historia

Allsvenskan i fotboll är en härlig serie med långa anor. Vi går igenom några av de viktigaste sakerna som skett genom historien. Klicka här för att läsa mer!

Allsvenskan har spelats sedan 1924, först under namnet “Storserien” eller “Stora Svenska Serien”. Från och med säsongen 1930/31 fick den SM-status, vilket innebar att vinnaren av Allsvenskan också utsågs till svensk mästare i fotboll. Tidigare hade det korats genom en utslagsturnering som spelats ända sedan 1896. Idag spelas Allsvenskan som rak serie med 16 lag från hela landet, där vinnaren får lyfta Lennart Johanssons pokal. Allsvenskan administreras av Svenska Fotbollsförbundet och är en del av den europeiska federationen UEFA. Malmö FF är den mest framgångsrika klubben genom Allsvenskans historia med sina 20 SM-guld och 23 seriesegrar. IFK Göteborg har 15 SM-guld och 13 seriesegrar. IFK Norrköping stoltserar med 13 SM-guld och lika många seriesegrar. Andra framgångsrika klubbar genom Allsvenskans historia är AIK, Djurgårdens IF, IF Elfsborg och Helsingborgs IF.

13 januari klubbade Svenska Fotbollsförbundet igenom att Allsvenskan skulle grundas. Serien rullades sedan igång i augusti. Serien bestod av 12 lag och när den var färdigspelad stod Gais som seriesegrare. Trots detta utsågs de inte till svenska mästare, då det fortfarande avgjordes genom cupspelet Svenska Mästerskapet i fotboll. Den första skytteligavinnaren blev IFK Göteborgs Filip “Svarte Filip” Johansson. Han prickade in hela 39 mål säsongen 1924/25. Detta på blott 22 matcher, vilket var det antal matcher som Allsvenskan bestod av då. Den noteringen står sig fortfarande som rekord som flest antal mål av en spelare under en enda säsong. Gais vann även Allsvenskan 1930/31, vilket gjorde att de blev det första laget att utses till svenska mästare genom att vinna Allsvenskan. De erövrade då von Rosens pokal, som tilldelats till de svenska mästarna sedan 1904.

1930-1950 tal

1932 vann solnaklubben AIK Allsvenskan och blev därmed den första klubb utanför Skåne/Göteborg att göra så. De börjar även spela på Råsunda Stadion säsongen 1937, en arena som senare skulle bli Sveriges nationalarena och vara det ända fram till 2012. Under 1940-talet präglades Allsvenskan av det rådande kriget och det var stundtals reservbetonade lag som kom till spel. Allsvenskan kunde dock genomföras varje säsong. IFK Norrköping dominerade under krigsåren. Under 1950-talet började mycket hända med Allsvenskan. Säsongen 1957/58 bestämde man att lägga om säsongsstrukturen till vår/höst, istället för höst/vår för att bättre anpassa sig till vårt svenska klimat. Det är den spelordning som har använts sedan dess. Nu blev det även tillåtet för norrländska lag att kvala in till Allsvenskan via en egen division 2-serie. Fotbolls-VM spelades i Sverige 1958, vilket ökade intresset för Allsvenskan.

1960-1970-tal

Snittpubliken på 13 369 åskådare från säsongen 1959 i Allsvenskan är ett rekord som står sig. Detsamma gäller publikrekordet för en enskild match. 52 194 åskådare på göteborgsderbyt mellan IFK Göteborg och GAIS från samma säsong står fortfarande som rekord. 1961 blev IF Elfsborg första nykomling att vinna Allsvenskan. 1965 öppnades till slut det så kallade norrlandsfönstret på riktigt då GIF Sundsvall blev första lag norr om Gävle att gå upp i Allsvenskan. 1973 utökades antal lag i Allsvenskan till 14. Under detta årtionde började även svenska lag hävda sig i Europa, mycket tack vare engelska influenser. Roy Hodgson och Bob Houghton gjorde succé med Halmstad BK respektive Malmö FF. Samtidigt röjde både Åtvidabergs FF och Malmö FF fina framgångar i de europeiska cupturneringarna där de fällde flera storklubbar.

1980-tal och framåt

På 1980-talet upplevde svensk fotboll en kris med svagt intresse och dåliga publiksiffror som följd. Därför började man experimentera med spelformatet. Från och med säsongen 1982 gick man åter ner till 12 lag och införde ett slutspel efter ordinarie serie för att utse en SM-vinnare. Samtidigt dominerade IFK Göteborg den inhemska fotbollen och lyckades även vinna UEFA-cupen vid två tillfällen, 1982 och 1987. 1991 gjordes upplägget om ytterligare en gång och bantade ner Allsvenskan till 10 lag, där de sex högst placerade lagen gjorde upp om SM-guldet i en mästerskapsserie på hösten. Det höll dock bara i två säsonger, då experimenterandet las ner och återgick till en rak serie med 14 lag. Idag mår Allsvenskan bra och spelas sedan 2008 som en rak serie med 16 lag.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *